منظور از کار دانشآموز در جلسات پرسشگری مشارکتی هر آن چیزی است که شاهدی بر افکار و احساسات دانشآموز باشد. کار دانشآموز میتواند یک نقاشی، یک نوشته، تکلیفی درسی، آزمونی که پاسخ داده، یک قطعه صدا و یا یک فیلم کوتاه از دانشآموز در کلاس، و یا هر چیز دیگری باشد که میتوانیم از طریق آن به دنیای افکار و احساسات او راه پیدا کنیم.
کار دانشآموز، هستهی مرکزی فرآیند پرسشگری مشارکتی و آن چیزی است که گفتگوی معلمان در این جلسات حول آن شکل میگیرد. از طرف دیگر همان طور که گفته شد کار دانشآموز، ارتباط مستقیمی با احساسات و افکار دانشآموز دارد. این ارتباط ما را ملزم میکند حساسیتی جدی در مواجهه با آن داشته باشیم و در بررسیاش چند اصل را رعایت کنیم. فهرست زیر برداشتی آزاد از سایت نگاه کردن به کار دانشآموز است.
لازم است روشن کنم که منظور از «نگاه کردن» در اینجا بررسی کار دانشآموز با هدفی که در جلسه مشخص شده و طبق اصول زیر است.
اصول
۱. کار دانشآموز فارغ از شکل و کیفیتی که دارد باید جدی گرفته شود. جدی بودن آن به این معناست که هر کار بیانگر تلاشی واقعی از سمت دانشآموز است و باید به آن اهمیت داده شود؛ این تلاش ممکن است در راستای آنچه از دانشآموز خواسته شده است، نباشد.
۲. چیزهایی که میدانیم مهم هستند، اما گاهی خوب است آنها را کناری بگذاریم و سعی کنیم چیزهایی را که نمیدانیم شناسایی کنیم.
۳. کار دانشآموز و معلم با رعایت اصولی مشخص میتواند و حتی باید عمومی (در برابر شخصی یا خصوصی) باشد.
۴. مهم است که کار دانشآموزان را عمیق، همراه دیگران، و در طول زمان بررسی کنیم تا بتوانیم گفتگویی بازاندیشانه دربارهی کار، دانشآموزان، و یادگیری و یاددهی داشته باشیم.
۵. هنگام بررسی کار دانشآموز و معلم لازم است که هدف بررسی با روشی که برای این کار انتخاب میشود خوانایی داشته باشد.
۶. گفتگوهای حول بررسی کار دانشآموز و معلم باید تاثیرش را در برنامهی آموزشی و در کلاس نشان دهد.